SKICE: Zoran Predin

Njegov Maribor je ,,tak fejst nor". Tamo je rođen 1958. godine. Posle povrede u srednjoj školi nije se više mogao baviti košarkom pa je, kako je rekao u jednom intervjuu, ostao bez smisla života. Vrlo brzo ga je opet pronašao, kad je na moru opazio koliko uspeha imaju tipovi s gitarama. Od tada se počinje aktivnije baviti  muzikom, a danas je iza njega značajna karijera tekstopisca, pevača i muzičara. Okušao se i u sferi književnosti. Nedavno je izašla njegova knjiga ,,Druga žena u haremu”. Za sebe kaže da je ,,nekada bio najtalentiranija ljenčuga”, a da je danas ,,neumorni radnik". O tome svedoči i činjenica da je u poslednje dve decenije skoro svake godine izdavao album, često sa sasvim različitim muzičarima i u drugačijim žanrovima. Njegova najpoznatija grupa je svakako Lačni Franz, a posle nje osnivao je bendove zanimljivih naziva: Ambasadorji užitka, Orkester Adijo pamet, The Gypsy Swing Band, Cover Lover. Tokom karijere prošetao se kroz razne vrste muzike, rokenrol, swing ("gipsy swing"), etno, šansona... 

Jedna od Predinovih prvih pesama bila je Stari vojak (Stari vojnik), a od tad se nizalo mnogo odličnih kao što su ,,Ne mi dihat za ovratnik“, ,,Čakaj me“, ,,Praslovan“, ,,Zarjavele trobente“, ,,Strup za punce“... Vredne slušanja su i njegove manje poznate pesme, među kojima ima istinskih vrhunaca muzike ovog podneblja.

Rado je viđen gost na svim prostorima bivše nam domovine. Zbog njegovih pesama se zna i poneka reč slovenačkog. Egzotično, a opet blisko. 

Često peva i na hrvatskom/srpskom. Prošle godine objavio je pesmu ,,Kosa boje srebra“ koja je posvećena Margiti Stefanović (EKV). 

Sarađivao je sa mnogim muzičarima bivše Jugoslavije, sa nekima i u dve generacije. Sa Arsenom Dedićem je 1989. snimio album ,,Svjedoci priče”, a sa njegovim sinom Matijom nedavno ,,Trag u sjeti”.

Pasija su mu partizanske pesme, koje često obrađuje i svira na koncertima. Jedna od njih je i ,,Bilećanka".

Na svojoj strani. Zoran Predin.

                                     ******

 

NA SVOJOJ STRANI

Druge je boje vetar, ako si na svojoj strani

Vino podiže drugačije pesnice, na svojoj strani

 Za nas nema župana ni maja

Za nas nema zlatara ni Rima

Za nas nema grobara ni plača

Na svojoj plimi prebaci 

svoja crna krila preko moje sede kose

 Ostani tamo gde si

Na svojoj strani, nestašnog osmeha

 Druga, sasvim drugačija jesen na svojoj strani...

 

.

.

.

Molimo da, pre unosa komentara, procitate Pravila koriscenja

REDAKCIJA

Akuzativ

AkuzatiV - Online magazin

Back to top