Ostaje nam „Zajednička borba“

U novembru 2012. realizovan je projekat „Zajednička borba" u vidu nosača zvuka (CD), nastao kao poduhvat antifašističkih grupa sa prostora bivše Jugoslavije. Ova inicijativa svakako je nužan, poželjan i dobar refleks ljudi sa pretežno punk-rock scene, koja je umnogome zanemarena i bez uživanja sistemske podrške. Ukoliko se obrati pažnja na jasnu antinacionalističku i antifašističku nastrojenost prisutnu na CD kompilaciji, ne čudi što je ova podrška izostala od strane zvaničnih struktura. Njihova se dominacija u vlastitim parohijama (ex YU republikama) održava na ideologiji nacionalizma i novostvorenog ideološkog bastarda s pravom nazvanog anti-antifašizam. U tom pogledu projekat „Zajednička borba" je odraz protesta, promišljenog prkosa i kosmopolitskog nastrojstva nosilaca ove ideje, usmerenih protiv sve snažnijeg rehabilitovanja kvislinških i profašističkih snaga iz Drugog svetskog rata u svakoj od bivših jugoslovenskih republika.

Kompilacija sadrži 23 numere kako bendova novijeg datuma i možda (još uvek) ne tako poznatih (The Truth, Katma, Impurita), potom proverene alternativne scene (Fakofbolan, Aktivna Propaganda, Red Union), tako i poodavno afirmisanih i vrednih muzičara i umetnika kojima svakako pripadaju Darko Rundek, KUD Idijoti, Kultur Shock, Atheist Rap ili St!llness. Oni prizivaju „Novu revoluciju", zbog „Ledene tišine" i to baš „U tvojoj državi", gde sve je isto stanje samo „Drugo pakovanje", pa jedino ostaje pitanje: „Koliko nazad možeš da se vratiš?" Retrogradno poniranje u prošlost je više nego prisutno u oficijelnoj ex YU politici, iz kog razloga opomene i pitanja prisutna na kompilaciji za svakog iole osvešćenog građanina ukazuje na sumanutost i beznađe u kojima gnjilo egzistira i dominira mrtva ideologija.

Propratni materijal ovog izdanja u potpunosti podržava antifašistički koncept, što se da uočiti kroz buklet koji se može posmatrati kao svojevrsni antifašistički manifest. Naime, na jednoj od stranica nalazi se tekst Umberta Eka „Večni fašizam" (Ur-fascism), gde je koncizno i opominjuće opisana otvoreno i stalno prisutna pretnja od fašizma. Dakle, iako je fašizam krahom u Drugom svetskom ratu vojno pobeđen, uslovi njegovog rehabilitovanja u novim formama svoje postojanje i dalje održavaju u krilu i protivrečjima kapitalističkog proizvodnog sistema.

Posebnu pažnju privlači prva stranica bukleta na kojoj su odštampani tekstovi pesama, ali pre svega zbog podloge na kojoj su štampani, a na kojoj se nalazi lik legendarnog jugoslovenskog boksera Mate Parlova – evropskog, svetskog i olimpijskog prvaka u poluteškoj kategoriji – u kome možemo pronaći ikonički prikaz antifašističkih principa. U vremenu kada je bilo jako poželjno, štaviše isplativo, biti ograničen nacionalnim oborom, sportska veličina, Parlov, rizikujući više nego u bilo kom boks meču, imao je hrabrosti i mudrosti da izjavi: „Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima, i svi su me svugdje prihvatali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet, i ne mogu biti ništa doli kozmopolit. Tako ja gledam i na sport i na život." Ove reči odštampane su krupnim fontom na kompilaciji. Zasluženo!

Još jedan vizuelni prikaz krasi ovo izdanje, i to u liku nasmejane partizanke iz redova NOB-a, što govori da je jugoslovenska zajednica upravo u ovom pokretu – partizanskom – uspela da prevaziđe sve voje nacionalne razlike i time doprinese i ravnopravno učestvuje u svetskoistorijskom procesu oslobađanja od tiranije fašizma. Iz tog razloga ovo nasleđe ne sme biti zanemareno. Stoga je „Zajednička borba" odličan gradivni element kulture sećanja, kojim se, što je jako bitno, pre svih, mlade generacije upoznaju sa vrebajućim opasnostima, i na jedan alternativan način (mimo „istoriografskih" revizija i falsifikata) pruža im se mogućnost sagledavanja opako ponavljajuće prošlosti u tendenciozno fabrikovanim antagonizmima sadašnjosti.

Zbog svega rečenog autori projekta nameravaju da posete mnoge gradove bivše Jugoslavije, kako bi promocijom CD-a i na neposredan način, u kontaktu s publikom, ukazali na potrebu za širokim frontom u borbi protiv ne više tako maskiranog fašizma u svim njegovim obličjima.

.

.

.

Molimo da, pre unosa komentara, procitate Pravila koriscenja

Vladimir MAROVIĆ

Magistar političkih nauka i profesor filozofije Gimnazije u Kraljevu

AkuzatiV - Online magazin

Back to top