Novi crnogorski film na BG festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Sedam kratkometražnih filmova novije produkcije mladih crnogorskih reditelja diplomaca Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinje biće prikazano na 60. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će pod sloganom „Reset“ biti održan od 2. do 6. aprila.

Ova ostvarenja biće predstavljena prvog dana festivala u Domu omladine Beograd od 17 časova, i sjutradan u Kinu „Fontana“ u istom terminu, a u okviru dvije programske cjeline: Novi crnogorski film za studenate završne godine Filmske i TV režije, i Komšiluk, u kome će uz filmove sa Balkana biti prikazano kratkometražno ostvarenje „Sve to“ reditelja Branislava Milatovića.

- Projekcije filmova naših studenata van granica Crne Gore uvijek nas raduju, jer su lijepa prlika da se oni odmjere sa regionom. Samim tim, kroz ovakve i slične projekcije polako postaje jasno što mi to, zapravo, svih ovih godina radimo na FDU Cetinje, i to nas čini ponosnim. Još više kada se ima na umu jedna dosta komplikovana finansijska situacija koja traje, a svi smo svjesni koliko zapravo košta kinematografija, koliko je ona kao umjetnost složena, i da nije lak put našim studentima da dođu do znanja. Projekcije na ovom festivalu su podsticajne, kako za studente, tako i za Fakultet uopšte, i vjerujem da će biti jedna lijepa škola za ovu generaciju koja, za koji mjesec, završava studije, a već uveliko je u kinematografskoj praksi u Crnoj Gori - snimaju, rade, bore se – kazao je za Portal Analitika doc. dr Nikola Vukčević, rukovodilac studijskog programa Filmska i TV režija i predavač Filmske režije na cetinjskom FDU.

On pojašnjava da će programska cjelina Novi crnogorski film donosi radove studenata specijalističke godine Senada Šahmanovica („Mašina za pisanje“), Gojka Berkuljana („Krug“), Ivana Salatića („Intro“), Milane Jovanović („Eho“),Vuka Markovića („Equilibrium vitae“) i Srđana Stanojevića („Balkan blues“). Riječ je o godišnjim ispitnim filmovima iz predmeta Filmska režija, snimljeni u produkciji fakulteta i u saradnji sa TVCG, osim filma „Eha“ koji je snimljenog u saradnji sa podgoričkim Fakultetom vizuelnih umjetnosti, i u produkciji Jelene Đurđić i Marine Knežević.

U filmovima igraju crnogorski glumci mlađe i srednje generacije, kao i studenti sa klasa prof. Branislava Mićunovića i Branimira Popovića.

- Navedeni filmovi su uglavnom svoju premijeru imali krajem 2012. godine na javnoj projekciji u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Film Senada Šahmanovića je prikazan na festivalima u Herceg Novom, Prištini i Ljubljani,Gojka Berkuljana u Herceg Novom, dok su filmovi Ivana Salatića i Srđana Stanojevića bili na prestižnim međunarodnim festivalima Kustendorf i Motovun – dodaje Vukčević.

Filmovi su djelimično finansirani sredstvima Ministarstva nauke i pomognuti kapacitetima Javnog servisa RTVCG.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma potiče od Festivala jugoslovenskog filma, osnovanog 1953. godine u Puli, Hrvatska (SFRJ). Na festivalu su prikazivani i igrani i dokumentarni filmovi.

Vremenom, dokumentarni i kratkometražni filmovi bivali su sve prisutniji, pa se tako njihov broj godine 1952. popeo na 92. U poređenju, međutim, sa dugometražnim igranim filmovima, koji su predstavljali centralni deo festivala, dokumentarni filmovi su i dalje bili neka vrsta sporednog programa. Godine 1959. odbor je odlučio da osnuje novi festival, namenjen isključivo dokumentarnim i kratkometražnim filmovima. U Beogradu je pokrenut Jugoslovenski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Kako prenosi portal SEECult, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo je slavni dokumentarista Želimir Žilnik.

Festival će biti najavljen izložbom u DOB-u, specijalnim projekcijama filmova iz arhive Dunav filma i promocijom knjige o Milenku Štrpcu.

Web: www.kratkimetar.rs 

Media

AkuzatiV - Online magazin

Back to top