O izveštaju obaveštajnog odbora američkog Senata

Foto: US Department of Defense Foto: US Department of Defense

Hipokrat plače u grobu

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji tržište za sve: obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zatvorski sistem, itd. Sledeći moto “profit iznad svega”, dva američka psihologa, Jim Mitchell i Bruce Jessen, nanjušili su novac kojeg je američka Centralna informativna agencija (CIA) nudila psiholozima koji su bili voljni da ispune njihove zahteve posle terorističkih napada 11-og septembra 2001. godine.

Kao što je bio slučaj sa vojnim lekarima koji su učestvovali u kljukanju zatvorenika u zloglasnom logoru Guantanamo Bay, ogroman novac je uticao na odluku Jim Mitchella i Bruce Jessena da zanemare medicinsku etiku i posvete se kreiranju metoda ispitivanja i mučenja zatvorenika.

Pre nego što su preradili i usvojili srednjovekovne i Gestapo tehnike mučenja u svoj program, pomenuti psiholozi su obučavali američke vojnike kako preživeti i odupreti se ispitivanju od strane neprijateljskih snaga. Ali izrežirano ispitivanje i mučenje je jedno, maltretiranje i ubistva zatvorenika, od kojih je najmanje jedna petina nedužno uhapšena, je nešto sasvim drugo. Izveštaj obaveštajnog odbora američkog Senata o metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam navodi da “psiholozi nisu imali iskustva kao vojni islednici, niti su bili eksperti na temu Al Kaide, niti su posedovali znanje o borbi protiv terorizma, kulturi i jeziku zatvorenika.”

Jim Mitchell i Bruce Jessen su stručnjaci za krvni pritisak i porodičnu terapiju (to su bile teme njihovih doktorskih disertacija) a ne vojna ispitivanja. Ali sa osnovnim ugovorom sa CIA od oko 180 miliona dolara , Mitchell i Jessen su bez oklevanja preuzeli zadatak koji je rezultirao stravičnim aktima opisanim u izveštaju obaveštajnog odbora američkog Senata.

Intelektualni idol Jim Mitchella je poznati psiholog dr. Martin Seigman. Jimu su se naročito dopala istraživanja o “naučenoj bespomoćnosti” u kojoj životinje koje su pretrpele ponovljene elektro šokove ili druge neprijatne stimulanse posle odredjenog vremena prestaju da izbegavaju neprijatni stimulans, čak i kada imaju priliku da pobegnu. Saznaja dr. Martin Seigmana se često koriste tokom terapije u borbi protiv depresije, ali Mitchell je u Seigmanovom istraživanju video način za poboljšanje programa ispitivanja. Čoveku ne treba doktorat iz psihologije da bi mogao da zaključi da će zatvorenik izmišljati informacije ne bi li izbegao torturu, ili da će biti isuviše istraumiran da kaže nešto što bi moglo da posluži ispitivačima.

Izveštaj obaveštajnog odbora američkog Senata otkriva da su šamaranje, udaranje zatvorenika o zidove, uskraćivanje sna, lažna pogubljenja, zatvaranje zatvorenika u sanduke, simulirano davljenje (waterboarding) bili korišteni od strane islednika, ali tehnika mučenja pod nazivom “rektalna hidracija” je nešto što užasava i najsmelijie režisere horor filmova. U nedavnom intervjuu, Michael Ratner, počasni predsednik centra za ustavna prava, opisuje šta se desilo sa jednim od njegovih klijenata, Majid Khanom: “poslužili su njegov obrok, koji se u ovom slučaju sastojao od humusa i testenine izmiksanih u pire. A onda, prema podacima iz izvještaja, oni su taj pire prisilno gurali u anus, ne zbog ikakvih medicinskih razloga, nego samo kao oblik mučenja Majid Khana".

Izveštaj o mučenju vrši veliki politički pritisak na administraciju predsednika Obame, ali malo je verovatno da će to dovesti do bilo kakvih krivičnih gonjenja. Oni koji bi po mišljenju mnogih mogli da budu procesuirani - George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld i mnogi drugi - i dalje tvde da su ispitivanja CIA programa pomogla u pronalaženju Bin Ladena i da su obelodanila i sprečila nove napade Al Kaide. Ove izjave zanemaruju sopstvene zaključke CIA-e, koji obaveštavaju da tehnike 'poboljšanog' ispitivanja nisu donele bitne informacije. Američki mainstream mediji, vođeni istim razmišljanjem i podsticajima kao Jim Mitchell i Bruce Jessen, vatreno brane CIA i njihove mučitelje.

Pre pet godina kada je upitan šta će uraditi po povodu zločina Busheve vlade, predsednik Obama je obećao "da će gledati u budućnost, a ne u prošlost". Mnogi analitičari veruju da predsednik Obama nije promenio mišljenje jer upotreba naoružanih bespilotnih letelica u više zemalja, odbijanje da zatvori Guantanamo Bay, a i nezakonito bombardovanje Sirije su zločini koji se mogu uporediti sa onim koje su počinili Bush i njegovi saradnici. Jedina osoba uhapšena zbog CIA-inih metoda mučenja je John Kiriakou, čovek koji je osuđen na dve i po godine zatvora zbog obelodanjivanja poverljivih dokumenata - potvrđivanje imena CIA agenta CIA novinaru New York Timesa.

Umesto da razmotre prošlost, predsednik Obama i članovi američkog Kongresa, takođe vođeni istim razmišljanjem i podsticajima kao Jim Mitchell, Bruce Jesen, i američki glavni mediji, odlučili su da okrenu svoju pažnju negde drugde. Pored novih sankcija usmerenih prema Rusiji, Obama se sprema da potpiše zakon koji će uvesti sankcije Venecueli zbog “ponekad - nasilnog suzbijanja antivladinih demonstracija”.

 

Milan ĐURASOVIĆ

Apsolvent na Evropskom Univerzitetu u Sankt Peterburgu

Media

AkuzatiV - Online magazin

Back to top