Sestra Tereza - radikalna levičarka

Jedna španska časna sestra našla se među najuticajnijim evropskim levičarskim intelektualcima. Ona se po mnogo čemu razlikuje od svojih muških kolega - vodi kampanju protiv neumerenosti kapitalizma, za nezavisnost Katalonije, za veću javnu potrošnju i nacionalizaciju banaka ali i za pravo na abortus.

Sestra Tereza Forkada (Teresa Forcades i Vila) iz manastira Sent Benedet zanimljiva je i po tome što svoju političku borbu vodi i modernim sredstvima, kao što su društvene mreže. Ona inače stoji iza “pokreta ogorčenih” koji je često organizovao proteste zbog nemaštine, protiv strogosti međunarodnih kreditora, dozvoljavanja bankama da vrše razne manipulacije na štetu građana i sl. “Zbog čega bi postojao porez na osnovne namirnice, a ne i na finansijske transakcije”, često se javno pita Sestra Tereza. Iako kaže da je protiv zloupotreba kapitalizma, ističe da se ne protivi privatnoj inicijativi.

Ona dobro govori engleski jezik – završila je Harvard – i iako je veoma pobožna ne preza od kritike današnje katoličke crkve i muškaraca koji je vode.

Za Sestru Terezu se prvi put čulo 2009. godine za vreme izbijanja svinjskog gripa, kada je govorila da farmaceutske kompanije zagovaraju vakcinaciju iako vakcina nije bila testirana za javnu upotrebu. Od tada ona je trn u oku mnogim verskim velikodostojnicima i konzervativnim misliocima.

Njen program u 10 tačaka sastoji se od poziva da:
- država preuzme banke i pokuša da obuzda finansijske špekulacije
- se poveća zaposlenost, obezbede korektne plate i penzije, skrati radno vreme i obezbedi dohodak za roditelje koji ostaju kod kuće da čuvaju decu
- se obezbedi prava participativna demokratija i redukuje politička korupcija
- se svima obezbedi pristojan smeštaj i da se ukinu hipoteke na stambene objekte
- se poveća javna potrošnja i donacionalizuju sve javne usluge
- se poštuje čovekovo pravo da sa svojim telom radi šta hoće, pa i ženino pravo na abortus
- se uvede što “zelenija” ekonomska politika i nacionalizuju energetske kompanije
- se iskoreni ksenofobija i ukinu zakoni o imigraciji
- se mediji i internet nađu pod kontrolom građana
- se podstiče međunarodna solidarnost, napusti NATO i u budućoj slobodnoj Kataloniji ukinu oružane snage

Sestra Tereza veruje da rimokatolička crkva mora da se modernizuje, da dozvoli veći broj ženskih sveštenika i da gej osobama omogući da vrše službu u crkvama. Papi Francisku treba suditi zbog načina na koji se Vatikan odnosi prema časnim sestrama i uopšte ženama koje su u nekoj sferi teologije, misli ona.

Terezine koleginice misle da su njeni talenti za diplomatiju i javni nastup “darovi od Boga” i da ona utire put feminističkijoj katoličkoj crkvi. Bišopi lojalni Vatikanu kritikuju sve njene stavove, od političkih i ekonomskih, do onih o abortusu.

Možda i zato što ona dosta liberalnije shvata veru – od kada se zamonašila bila je zaljubljena tri puta, međutim njena predanost Bogu i manastiru je uvek prevagnula. Kada se desi da ljubav prema drugoj osobi prevagne, napustiće crkvu, odlučna je ova časna sestra.

Sestra Tereza inače plaši mnoge konzervativne političare u Španiji, a njen politički uzor je Gandi, mada joj se delimično dopadaju i delovi ideologije pokojnog Uga Čaveza i Eva Moralesa.


Izvor: BBC, preneto sa Biznis i finansije

.

.

.

Molimo da, pre unosa komentara, procitate Pravila koriscenja

REDAKCIJA

Akuzativ

AkuzatiV - Online magazin

Back to top